Vždy v januári sa podávajú daňové priznania k dani z nehnuteľnosti. Tento rok sa týkajú vlastníkov, u ktorých v čase od 2.1.2023 do 1.1.2024 nastala zmena na liste vlastníctva v katastri nehnuteľností, čiže ak kúpili, predali, skolaudovali nehnuteľnosť alebo sa zmenil jej účel či vlastnícke podiely. Tlačivo sa podáva na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade do konca januára, rozhodnutie o výške vyrubenej dane vám príde až o tri mesiace a treba ju zaplatiť do 45 dní.

Daň z nehnuteľnosti platia všetci vlastníci nehnuteľnosti, výzva na platbu prichádza každý rok od miestneho alebo mestského úradu. Stačí zaplatiť vyrubenú čiastku. Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti v januári podávajú iba tie osoby, u ktorých sa za posledný rok niečo zmenilo. Pod zmenou sa rozumie nielen predaj či kúpa, ale aj stavebné povolenie či zmena majetkových podielov (napríklad pri rozvode alebo inom vysporiadaní majetku).

Daňové priznanie sa podáva aj v prípade získania stavebného povolenia (I dodatočného, lebo väčšinou ide o zmenu druhu pozemku. Záhrada či dvor sa zmenia na stavebný pozemok.) alebo aj získanie právoplatného kolaudačného rozhodnutia, kedy sa zo stavby stane napríklad bytový priestor. Daňové priznanie sa podáva aj v prípade zmeny vo využívaní stavby. Napríklad sa jednu izbu v rodinnom dome rozhodnete využívať na podnikateľské účely – oficiálne sa z bytového priestoru stane nebytový, či už salón alebo kancelária či obchod. Za zmenu v katastri nehnuteľností sa ráta aj zbúranie stavby, zánik vlastníctva aj v týchto prípadoch podávate daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. V katastri nehnuteľností bývajú zapísané aj dlhodobé podnikateľské nájmy na 5 a viac rokov a nájomné vzťahy so Slovenským pozemkovým fondom. Ak došlo medzi 2.1.2023 a 1.1.2024 k zmene, treba podávať priznanie, lebo to má vplyv na vyrubenie dane z nehnuteľnosti.

Podľa zákona existujú tri druhy dane z nehnuteľnosti

  1. Daň zo stavieb sa týka domov, chát, garáží, drobných stavieb ako humno, letná kuchyňa, chliev, dreváreň či altánok.
  2. Daň z bytov a nebytových priestorov v bytovom dome zastrešuje byty i nebytové priestory v bytovom dome, čiže aj garáže, pivnice, suterén a iné spoločné priestory.
  3. Daň z pozemkov – sem spadajú stavebné pozemky, orná pôda, trvale trávnaté porasty, lesy, vinice, záhrady pri domoch i v záhradkárskych osadách i dvory pri rodinných domoch.

Daňové priznanie je nutné podať do konca januára 2024. Sú dve výnimky – ak ste nehnuteľnosť nadobudli dedením alebo dražbou, daňové priznanie sa podáva 30 dní od vzniku daňovej povinnosti. Ak ste si nie istý svojou situáciou a povinnosťou podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti, poraďte sa na príslušnom miestnom, obecnom alebo mestskom úrade, v ktorého katastri sa vaša nehnuteľnosť nachádza. Určite vám poradia. Ak ste vlani kúpili byt v Rožňave a predali byt v Trenčíne, podávate daňové priznanie na oboch úradoch. Na tlačive vypĺňate údaje o nehnuteľnosti (výmera pozemku, druh nehnuteľnosti, rozloha bytových i nebytových častí), ale neuvádzate žiadnu sumu ako na klasickom daňovom priznaní. Výšku dane vyrubuje úrad podľa VZN (všeobecne záväzného nariadenia) a dozviete sa ju až po obdržaní rozhodnutia v marci alebo v apríli. Zaplatiť ju treba do 45 dní od prevzatia rozhodnutia. Niektoré obce a mestá poskytujú určitú úľavu, ak ste v dôchodkovom veku alebo máte preukaz ŤZP alebo sa nachádzate v hmotnej núdzi. O úľavu treba tiež požiadať do 31. januára 2024. Tiež rozhoduje stav k 1.1.2023.

Tlačivo si môžete stiahnuť zo stránky ministerstva vnútra SR alebo na webových stránkach príslušných mestských alebo obecných úradov. Tlačivo vyplníte a môžete ho poslať na úrad poštou alebo elektronicky, ak ste zaregistrovaný na Finančnej správe SR. Ak nestihnete tlačivo podať včas, hrozia pokuty vo výške 10-3000 eur, maximálne však do výšky dane, ktorá vám bude vyrubená.

LIVIANTE nie je iba realitná kancelária. Je to dôležitý partner – skutočný profesionál, ktorý vás spoľahlivo prevedie celým procesom kúpy, predaja alebo prenájmu nehnuteľnosti.




Viac o nás

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Vašich vysokých nárokov sa v realitnej kancelárii LIVIANTE nebojíme.

Realitný proces riešime komplexne, zabezpečujeme pre klientov všetky potrebné úkony spojené s predajom i kúpou. Pri analýze a konzultáciách prihliadame nielen na aktuálnu situáciu na trhu a budúci vývoj, ale aj vaše osobné plány a investície. Na základe dlhoročných skúseností z bankového prostredia vieme klientom zaručiť najvýhodnejšie možné financovanie.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.