Slovenská ekonomika pokračovala v solídnej aktivite aj v úvode roka 2024. Medziročný rast dosiahol vysokých 2,7 %, zatiaľ čo oproti minulému kvartálu ekonomika vzrástla o svižných 0,7 %. Pozitívnou správou je, že sa po dlhom období poklesu oživuje aj spotreba domácností. Reálne výdavky obyvateľov boli medziročne vyššie až o takmer 4 %, a to vďaka klesajúcej inflácii a rýchlemu rastu miezd. Pozitívne prispela aj vládna spotreba, jemným rastom aj investície.

Ekonomický výhľad ostáva pozitívny

Rast ekonomiky sa čaká aj po zvyšok roka. V priemere by slovenské hospodárstvo malo v tomto roku narásť o približne dve percentá. Ukazujú to odhady NBS či komerčných bánk. Oproti výkonu Európskej únie bol rast na Slovensku výrazne silnejší. Medziročne rástla európska ekonomika len o pol percenta, ťahaná krajinami ako Španielsko či Grécko. Európsky tiger Nemecko ostáva pod tlakom, najmä v dôsledku potlačenej aktivity v priemysle. Naopak náznaky oživenia vidíme v službách.

V minulom roku dosiahla medziročná inflácia rekordne vysoké hodnoty na úrovni cez 15 %, najviac za posledných 20 rokov. V máji 2024 sme zaznamenali medziročnú infláciu na úrovni 2,2 %, oproti aprílu boli ceny vyššie o 0,1 %. Tieto hodnoty sú už na bežných úrovniach pozorovaných v čase pred vypuknutím pandémie či invázie na Ukrajinu. Dôležitým signálom je aj spomaľujúci sa rast cien potravín, tie boli medziročne vyššie iba o necelé percento. Infláciu smerom nahor posúvali aj vyššie ceny pohonných hmôt či alkoholu a cigariet kvôli zavedeniu nových spotrebných daní. V nasledujúcich mesiacoch sa očakáva nárast medziročnej miery inflácie. Jej priemer pre tento rok sa odhaduje na úrovni okolo troch percent.

Trh práce je silný

Miera nezamestnanosti vzrástla v čase pandémie a presiahla 7 %. Odvtedy však dochádza ku kontinuálnemu poklesu počtu nezamestnaných. V prvom štvrťroku tohto roka sa počet nezamestnaných dostal na historicky nízke hodnoty, a to napriek početným problémom, ktorým ekonomika čelí. Čiastočne tomu dopomohli atraktívne podmienky pre odchod do predčasného dôchodku, čo motivovalo desiatky tisíc ľudí na odchod z trhu práce. Prvý štvrťrok zároveň ukázal veľmi silný nárast miezd. Medziročný rast nominálnych miezd dosiahol vysokých 9 %, po očistení o infláciu tak kúpyschopnosť obyvateľov vzrástla o takmer 6 %.

ECB znižuje sadzby

Miera inflácie postupne spomaľuje aj v eurozóne. Keďže sa dostáva bližšie inflačného cieľa Európskej centrálnej banky (ECB), dochádza aj k postupnému znižovaniu sadzieb. Tie vysoká inflácia vyhnala na vysokú úroveň 4,5 % v prípade kľúčovej sadzby. V tomto mesiaci došlo k prvému poklesu o 0,25 percentuálneho bodu, čím sa tlak zo strany menovej politiky na ekonomiku jemne zvoľnil. Očakávania ukazujú, že finančné trhy predpokladajú ďalší pokles sadzieb v tomto roku o približne 0,5 percentuálneho bodu. To bude prispievať aj k poklesu sadzieb na hypotekárnych úveroch, ten však bude len pozvoľný a postupný.

Úverovanie oživuje len jemne

Ako upozornila vo svojej analýze Slovenská sporiteľňa, objem nových hypoték na trhu v apríli dosiahol asi 400 mil. eur, čo je hodnota porovnateľná s minulým rokom. A hoci objem postupne rastie a ukazuje náznaky oživenia, nateraz nie je viditeľný žiadny výrazný rozbeh úverovania. Aktivita kupujúcich s hypotékou je preto na realitnom trhu citeľne menšia než tomu bolo v minulosti. Väčší priestor preto dostávajú kupujúci s hotovosťou, ktorí vyčkávali na významnejší pokles cien.  Spomínaný očakávaný pokles sadzieb na hypotékach však prinesie aj impulz na realitnom trhu, hoci bude – podobne ako pokles sadzieb úverov na bývanie – postupný.

Ceny nehnuteľností sú v miernom poklese

Pri hodnotení vývoja cien nehnuteľností používame ponukové ceny zverejňované Štatistickým úradom, ktorý vychádza priamo z transakcií zapísaných v Katastri nehnuteľností. Výhodou je, že pracuje so skutočnými cenami predaja. Akékoľvek dáta o trhu s realitami však môžu byť ovplyvnené typmi nehnuteľností, ktoré sa v danom štvrťroku predávajú, projektami prichádzajúcimi na trh, doplnkovými službami k nehnuteľnosti (napr. zariadenie) čo môže pohnúť najmä regionálnymi dátami uvádzanými na nasledujúcich stranách. Štatistický úrad uvádza, že ceny nehnuteľností pokračovali v medziročnom poklese štvrtý kvartál za sebou a medziročne boli lacnejšie o takmer tri percentá. Výraznejšie zlacnenie prišlo najmä pri nových nehnuteľnostiach (-3,6 %) než existujúcich (-2,6%).

 

Vyhliadky

Ako sa teda budú vyvíjať ceny nehnuteľností v nasledujúcom období? Z krátkodobého hľadiska ešte môže dochádzať k jemnému poklesu či stagnácii cien z dôvodu odznievania dopadov vysokej inflácie najmä cez vyššie sadzby centrálnej banky. Keďže však dopyt postupne oživuje, „lepšie nehnuteľnosti“ (napr. z hľadiska polohy, zariadenia a pod.) pravdepodobne nebudú mať problém s predajom. Zo strednodobého hľadiska nie je dôvod na klesanie cien, práve naopak. Ekonomike sa darí, trh práce je silný a zárobky rastú rýchlym tempom. To spolu s poklesom sadzieb na hypotékach vytvára predpoklady na príchod kupujúcich, čo prinesie nový impulz na realitný trh.  Potlačený dopyt je na trhu masívny z dôvodu štrukturálnych problémov s nedostatkom nehnuteľností na Slovensku. 

 

 

LIVIANTE nie je iba realitná kancelária. Je to dôležitý partner – skutočný profesionál, ktorý vás spoľahlivo prevedie celým procesom kúpy, predaja alebo prenájmu nehnuteľnosti.




Viac o nás

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Vašich vysokých nárokov sa v realitnej kancelárii LIVIANTE nebojíme.

Realitný proces riešime komplexne, zabezpečujeme pre klientov všetky potrebné úkony spojené s predajom i kúpou. Pri analýze a konzultáciách prihliadame nielen na aktuálnu situáciu na trhu a budúci vývoj, ale aj vaše osobné plány a investície. Na základe dlhoročných skúseností z bankového prostredia vieme klientom zaručiť najvýhodnejšie možné financovanie.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.